Eindelijk zijn jullie verloofd! En nu kan je vol ongeduld plannen en stiekem ook wachten op je huwelijksdag. Maar stel je eens voor dat je binnen 30 jaar terugblikt op je trouwfeest. Waar ga je dan aan denken? Hoe lekker die fazant fine champagne wel niet was?  Of hoe fantastisch de taart de zaal kwam binnenrollen? Nope… echt niet hoor!

Want laten we even eerlijk zijn… Binnen 30 jaar kan het je echt wel niet meer schelen wat er nu precies op je bord lag. Wat je wel belangrijk vindt zijn de herinneringen en de liefde voor elkaar die nog steeds brand. Dus ga je echt niet terug naar die ene feestzaal om hetzelfde menu nog eens te kunnen eten. Neen, je neemt er integendeel wel nog eens je fotoalbum bij.

Je huwelijksfotograaf kiezen is met andere woorden heel erg belangrijk. Want een goede trouwfotograaf weet hoe belangrijk deze foto’s voor je zijn. Ga dus goed op zoek, vergelijk de verschillende portfolio’s met elkaar en spreek vooral af om je fotograaf ook in het echt te ontmoeten. Dan merk je als vanzelf of er een klik is.

“ Investeren in een goede trouwfotograaf is investeren in een toekomst waar je samen met de kinderen herinneringen kan koesteren” – Bart Vandenberghe, Upshot Photography

Wat er tijdens zo een kennismakingsgesprek verteld wordt hangt sterk af van fotograaf tot fotograaf. Bereid je gesprek goed voor en stel al de vragen die jullie zouden kunnen hebben. Om jullie alvast even op weg te helpen, 9 dingen waarvan je fotograaf absoluut wil dat je ze weet:

1. JE HUWELIJK DRAAIT OM JULLIE ALLEEN!

Regels bestaan er om gebroken te worden en alleen jij kan zelf bepalen wat voor jullie belangrijk is. Laat je niet (mis)leiden door wat er van je verwacht wordt of wat je denkt dat er bij hoort. Heb je zelf geen zin om een uur lang handjes te schudden op een receptie, sla deze dan gewoon over. Het huwelijk draait om jou en je partner, de rest is niet belangrijk. Daardoor ga je je gelukkig en ontspannen voelen en dat straalt ook af op de foto’s.

2. JE JURK WORDT HOOGSTWAARSCHIJNLIJK VUIL!

Wanneer je daar nu al vanuit gaat, geef je jezelf heel wat gemoedsrust op de dag zelf. Toegegeven, je jurk en je schoenen vragen een serieuze hap uit je budget. En die jurk is nu toch wel de jurk van je dromen. Maar je moet de dag ook ten volle kunnen beleven en laat je outfit je daar niet voor tegenhouden. Bedenk maar even dit: wie mooie foto’s willen tussen de graangewassen in een veld, moet daar ook eerst naartoe wandelen.

3. MOOIE FOTO’S MAKEN VRAAGT TIJD!

Je fotograaf heeft tijd nodig om prachtige beelden te maken. Dat kan heus niet in een half uurtje. Voorzie daarom voldoende tijd in jullie planning om op fotoshoot te gaan. Het hoeft echt geen urenlange sessie te worden, zie het eerder als een rustig momentje onder jullie tweetjes in een dag die anders al erg goed gevuld is met familie en vrienden. Pro-tip: Beperk de tijd onderweg naar een fotolocatie. Ook bij jullie in de buurt zijn er mooie plekjes!

4. MAAK JE KLAAR IN EEN RUSTIGE EN NETTE KAMER!

Beperk het aantal personen in de buurt wanneer je je aan het klaarmaken bent. Dit wordt sowieso de meest stressvolle tijd van je dag en dan wil je niet om de haverklap gestoord worden. Door een lichtrijke en nette kamer te kiezen kan je make-up artiest en fotograaf bovendien vlot werken. Denk er ook aan om even de rommel aan de kant te zetten, want die gaat anders mee de foto op.

5. HOU BIJ HET PLANNEN REKENING MET HET LICHT!

Je fotograaf is erg afhankelijk van de lichtomstandigheden. Hou er dus zeker en vast rekening mee bij het plannen. Door een buitenceremonie over de middag te plannen, kom je meteen in erg lelijk en hard licht te zitten. Daar kan je als fotograaf op dat moment en zelfs achteraf met photoshop niet zo heel erg veel aan veranderen. De ideale momenten zijn in de ochtend en de vroege avond.

6. GOOI IPADS EN SMARTPHONES AAN DE KANT EN GA UNPLUGGED!

Smartphones, iPads en andere digitale toestellen in het bijzonder zijn een verschrikking op huwelijken. Vraag je gasten om samen met jullie écht van de ceremonie te genieten en het fotograferen aan de professional over te laten. Zo voorkom je dat je op alle foto’s achter jullie enkel smartphones en iPads te zien krijgt. (En zo hou je de “klikgrage” nonkel ook op een afstand) Bovendien kan je beroepsfotograaf ongestoord de mooiste momenten vastleggen.

7. MAAK EEN LIJSTJE VOOR DE FAMILIEFOTO’S!

Door een lijstje te maken met daarin alle familiefoto’s die jullie willen, zal je fotograaf heel dankbaar zijn. Hij of zij kent je familie niet en daarom is het ook lastiger om in te schatten welke foto’s belangrijk voor je zijn. Door een lijstje aan te reiken voorkom je dat die ene foto over het hoofd wordt gezien. Blijf wel realistisch en hou de familiefoto’s onder een half uurtje. Anders gaan je gasten het erg vervelend beginnen vinden.

8. JE FOTOGRAAF HOUDT VAN EEN JOURNALISTIEKE STIJL!

Dat wil zeggen dat jullie huwelijk gefotografeerd wordt zoals deze gebeurd. Dat wil ook zeggen dat er achteraf liefst zo weinig gemanipuleerd wordt aan de foto’s. Vraag dus niet om het kleur van je boeket in elke foto aan te passen of om een lastige nonkel even weg te shoppen. Wat je vaak vraagt als “makkelijk in photoshop” zijn vaak tijdrovende ingrepen die meer in lijn zijn met modefotografie.

9. WANNEER JE KUST, DOE HET DAN LANG EN GENIET ER VAN!

Oké, voor sommige koppels is het eerder gênant om te kussen met alle vrienden en familie er bij. Maar wanneer je dan eindelijk die kus mag geven, hou hem dan ook voor een paar seconden aan. Het is een belangrijke foto en die wil een trouwfotograaf dan erg goed in beeld brengen. En toch nog even dit: passioneel betekent niet dat je tong erbij te pas moet komen.

Maar bovenal: Geniet, geniet, geniet! Het wordt een dag om nooit meer te vergeten en je fotograaf is er om ervoor te zorgen dat jullie achteraf nog heerlijk kunnen nagenieten. Een leven lang.


Reserveer online je kennismakingsgesprek met Upshot Photography tussen 1/1/2018 en 28/02/2018 en ontvang 100 euro korting bij reservatie en onder vermelding van deze promo.


Foto’s bij het artikel:
Photography:
Upshot Photography
Styling: Sfeerlab
Venue: Blanc Fixe
Dress: Figen Bruidsmode
Costume: Corpo & Co
Jewelry: Kris Baele
Flowers: Lots Flower Art
MUA & Hair: Hair, make-up and bodypaint artist Eline Deblauwe
Bride: Ellen De Waele
Groom: Models Office (Arthur)